Home » Blog » Save the date: 24 juni 2015 – namiddagevent van de vzw

26-03-2015

We gaan u binnenkort informeren over dit event en hoe hiervoor in te schrijven. Maar misschien blokkeert u toch maar best alvast uw agenda! Hou alvast uw mailbox en deze website in de gaten de komende tijd.

Programma:

11u30-12u30: u kan kiezen om een geleide rondleiding in het nieuwe passiefgebouw van het Rode Kruis Vlaanderen te krijgen. Bezoek ondermeer de labo’s van het bloed.
12u30-13u20: broodjeslunch voor diegenen die zich aanmeldden hiervoor
13u30-18u00: presentaties met vraag en antwoord
18u00-18u30: verrassing
18u30-19u30: receptie

Sprekers:

We nodigden allemaal sprekers uit die met passie, een missie of vanuit een ‘morele plicht’ iets over het onderwerp komen vertellen. We besteden ook nog aandacht aan een ‘trending topic’: Big Data en de toepassing ervan op HR-gebied, getuige de boom van HR-Analytics. Niet alleen lijkt de claim ‘evidence based’ in dit geval problematisch, evenzeer blijft het onderbelicht dat dit ernstige problemen voor de privacy kan opleveren. Daarom sluiten we de namiddag af met dit trending topic.

Bijzonder hartverwarmend is dat deze sprekers bereid werden gevonden om geen vergoeding te vragen voor voorbereidingen en spreekbeurt Wij betalen hen enkel een verplaatsingsvergoeding om hun onkosten te dekken.

Volgende sprekers komen in de namiddag aan bod:

Dr. Marleen Finoulst, media-arts
(13u30 – 14u30, vragen inbegrepen)
Evidence Based werken is een missie
Dr. Marleen Finoulst kreeg in 2014 de Zesde Vijs van SKEPP. Dit is een prijs die wordt toegekend aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis ter bestrijding van pseudowetenschap. Zij kreeg de prijs omdat zij het ebm-gebaseerde gezondheidsmagazine Bodytalk oprichtte in 2006 – weldra verschijnt nr.100 – en één van de drijvende krachten is achter de website Gezondheid-en-Wetenschap. Op de website houdt zij samen met artsen en experts gezondheidsnieuws dat de pers haalde tegen het licht. Zo bestrijdt zij heel wat foute feiten en valse verwachtingen. Zij legt uit waarom zij dit een morele plicht vindt.

Patrick Vermeren, voorzitter
(14u35 – 15u35, vragen inbegrepen)
HR-fads versus HR-facts. Een wetenschappelijke indeling.
In 2014 inspireerde het boek Philosophy of Pseudoscience – Reconsidering the Demarcation Problem (eds. Massimo Pigliucci en Maarten Boudry) Patrick Vermeren tot een poging om criteria op te stellen die toelaten onzin, pseudowetenschap, slechte wetenschap en goede wetenschap van elkaar te onderscheiden. Hij consulteerde hiervoor wetenschapsfilosofen en academici uit diverse wetenschapsgebieden. Dit resulteerde in een opdeling volgens twee assen: de deugdelijkheid van de theorie enerzijds en de empirische bevindingen anderzijds. U krijgt de primeur van dit werk en een duidelijke opdeling van heel wat theorieën, modellen en tests.

Pauze tot 15u50

Prof. Dr. Philippe Vandekerckhove, CEO van het Rode Kruis Vlaanderen
(15u50 – 16u50, vragen inbegrepen)
De transformatie van het RK naar een Evidence Based organisatie
Ongeveer 12 jaar geleden kwam deze arts aan het hoofd van het Rode Kruis Vlaanderen te staan. Vrij snel had hij door dat hulporganisaties en NGO’s niet altijd zo evidence based werken en dat ze nog veraf stonden van de standaarden zoals gehanteerd in evidence based medicine. Ondertussen is het Rode Kruis Vlaanderen onder zijn leiderschap echter een voorbeeld voor andere Rode Kruis organisaties over de hele wereld en maakt het recent opgerichte CEBaP (Centre for Evidence-Based Practice) richtlijnen die in heel de wereld worden overgenomen. Nu wil de CEO de humanitaire diensten verder professionaliseren (en verrichtte het CEBaP een eerste meta-analyse naar bvb. ‘Psychological First Aid’) en werkt hij samen met HR-directeur Peter Catry aan een transformatie naar meer evidence based hr.

Tom Speelman, lid, wetenschapsfilosoof
(16u55- 17u25, vragen inbegrepen)
Big Data en HR-Analytics: slechte of goede wetenschap?
Recente ontwikkelingen op het gebied van big data introduceren de mogelijkheid om uit die snel groeiende hoeveelheid data steeds meer kennis en inzichten op te doen. Veel mensen denken vaak onterecht dat ‘goede data-analyse’ gelijk staat aan evidence based werken. Er is echter heel wat meer nodig dan ruwe data en gesofisticeerde statistiek om écht van evidence based of wetenschappelijk werken te kunnen spreken.
De aanpak van de meeste Big Data bedrijven beantwoordt niet aan één van de hoofdprincipes en de ‘belangrijkste veiligheidsgordel’ van goed uitgevoerde wetenschap: je moet een hypothese opstellen en deze toetsen. Deze hypothese test je met door gebruik te maken van andere datasets als die dataset waar je je hypothese uitgehaald hebt. Tom toont aan dat je anders methodologisch in een cirkel draait.

Ronny Saelens, jurist, privacyspecialist en doctoraal onderzoeker
(17u30 – 18u00, vragen inbegrepen)
Big Data en HR-Analytics: en wat met de privacywetgeving?
Vaak denken bedrijven dat de privacywetgeving niet van toepassing is op het verwerken van data zoals personeelsgegevens. Ze denken dat ze de data kunnen gebruiken om analyses te maken, recruteringsbeslissingen te nemen en voorspellingen te doen zonder dat ze daarbij de privacywetgeving overtreden. Maar is dat wel zo? Ronny Saelens bekijkt een aantal situaties en wikt en weegt de juridische kant.

Reageer

Deel deze pagina

Zoek op de website

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief. Nooit commercieel, maar altijd informatief!

Evidence Based Partners (klik door)

ad ad ad ad ad ad ad ad ad ad ad