Home » Nieuws » Nominaties voor “Het volle verstand” 2015

27-04-2015

Het volle verstand

Deze ludieke prijs wordt toegekend aan een persoon or organisatie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt door evidence-based werken binnen HR te promoten. Mensen die bij hun volle verstand zijn, zijn niet alleen slim maar ook wijs. Ze zijn wijs in de zin dat ze zich bewust zijn van de vele biases en valkuilen van ons denken en stellen zich voortdurend twee vragen: “Is dat wel zo?” en “Maak ik mezelf nu niets wijs?” De winnaar van de prijs werd gekozen omdat hij/zij met een groot hart de boodschap om evidence based te werken heeft gepromoot of alle eer heeft aangedaan. Er werd een grote intellectuele inspanning geleverd of bijzondere moed getoond.

 

Ieder lid of nieuwsbriefonderschrijver mocht nominaties aanbrengen. Niet alle nominaties konden even grondig worden gescreend, maar deze genomineerden promoten alleszins stuk voor stuk “evidence based werken”.

 

De genomineerden voor dit jaar zijn:

  • Maxime Loose, HR-professional en OD-consultant bij de Vlaamse Overheid.
  • Dion Kotteman, raadsadviseur bij het ministerie van financiën in Nederland, auteur van het boek “Ga toch leidinggeven! – Een manifest tegen overmatig coachen.”
  • Eric Barends, managing director van CEBMA – the Center for Evidence-Based Management.
  • Marc Buelens, professor aan de Vlerick Business School.
  • Frederik Anseel, professor psychologie aan de UGent.
  • Maarten Freriks, directeur van id Groep en Id Plein.
  • Joost Ardts is een organisatieadviseur en auteur van het boek “Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management.”

 

Maxime Loose breekt al jaren een lans voor meer evidence based werken binnen het vakgebied van HR. Hij heeft zich positief onderscheiden door initiatieven zoals presentaties bij VOCAP voor HR-professionals en het geven van interviews voor hr-magazine in het Verenigd Koninkrijk. Hij is werkzaam in het HR-vakgebied bij de Vlaamse Overheid.

 

Dion Kotteman is als niet-HR-professional een leidinggevende die erg kritisch is voor tal van HR-praktijken. Recent schreef hij het spraakmakend boek Ga toch leidinggeven! – Een manifest tegen overmatig coachen, waarin hij de draak steekt met 20 hoofdzonden van de leidinggevende als coach. Zo stelt hij aan de kaak dat er geen criteria zijn voor de kwaliteit van coaching en pleit hij ervoor om de coach-kaf van het coach-koren te scheiden.

 

Eric Barends verdiende zijn sporen in de wereld van evidence based medicine. Sinds een aantal jaren trekt hij ook de kar van evidence based management, nauw verwant met evidence based HRM. Via www.cebma.org probeert hij samen met een aantal professoren uit de arbeids- en organisatiepsychologie de mensen meer evidence based denken bij te brengen.

 

Marc Buelens is professor bij de Vlerick Business School. Hij werd genomineerd omwille van zijn spitse en relativerende manier waarmee hij zijn eigenzinnige kijk levert op een aantal managementtrends, -artikels en managementgebruiken. Hij brak ook recent nog het heilige huisje MBTI af.

 

Frederik Anseel is professor psychologie aan de Universiteit van Gent. Hij schrijft regelmatig columns, is erg actief op twitter en menig journalist kan bij hem terecht voor zijn kritische kijk op populaire gebruiken. Hij is een van de weinige professoren die zich niet enkel bezig houdt met publicaties voor vakgenoten, maar zijn kennis ook met het grote publiek deelt. Hij wordt genomineerd omdat hij blijft strijden voor evidence based werken, zijn opinie over MBTI niet wegstopt en recent nog tweemaal straf in het nieuws kwam: hij brak zowel een lans voor het afschaffen van het jaarlijks evaluatiegesprek met score, als stelde hij de wildgroei in coaching en het gebrek aan kwaliteitsbewaking aan.

 

Maarten Freriks heeft de moedige beslissing genomen om van het eigen personeel en van de netwerkpartners van zijn organisatie te verlangen dat zij Evidence based werken. id Plein richt zich op outplacement, re-integratie 2e spoor, duurzame inzetbaarheid en loopbaanontwikkeling. In de praktijk betekent het dat hij moet opboksen tegen coaches in het werkveld die zich helemaal niet druk maken over de effecten en resultaten van hun interventies en die zich aan elke controle of wetenschappelijk onderzoek wensen te onttrekken. Hij pleit er ook voor om rekening te houden met de biologische factor (het zogenaamde bio-socia-psycho model), een terrein dat door vele psychologen, ondanks de grote aandacht in de eerste jaren van hun academische opleiding wordt genegeerd.

 

Joost Ardts heeft verdienstelijk gemaakt door het belang van wetenschappelijk onderzoek in HRM-vraagstukken te promoten via zijn boek Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management. Daarin neemt hij 20 vraagstukken onder de loep en gaat hij voor elke stelling, aanname of hype na wat het wetenschappelijk onderzoek besluit.Het boek werd door de Orde van Organisatieadviseurs (Nederland) genomineerd voor Boek van het jaar 2014. Een recensie van dit boek vindt u ondermeer via volgende link: http://www.hr-nieuws.nl/kanalen/1/?action=view&uuid=b28dab14-1ef4-454e-8acc-d2a37acd0a38#.VTi0_87w9Vm

 

Deel deze pagina

Zoek op de website

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief. Nooit commercieel, maar altijd informatief!

Evidence Based Partners (klik door)

ad ad ad ad ad ad ad ad ad ad ad