Home » Nieuws » Microsoft schaft Gausskurve en gedwongen scoreverdeling af

17-11-2013

Een praktijk die hardnekkig overleeft in bedrijven werd vooral bekend gemaakt (en misschien zelfs voor het eerst ingevoerd) door Jack Welch bij General Electric (GE). Het bestaat er in dat men mensen jaarlijks een score toekent bij de (half)jaarlijkse beoordeling. Een tweede element is dat de leidinggevenden over een pakket scores beschikken en dat zij de hoogste score maar een paar keer kunnen geven aan een medewerker – maar er moet ook een lage score toegekend worden aan iemand. Een leidinggevende die een klein maar erg gelijkwaardig team heeft moet zo mensen demotiveren terwijl zij/hij zelf een heel goede en motiverende leidinggevende kan zijn.

Reeds in 1996 toonde een meta-analyse van Kluger en Denisi aan dat het geven van een score tijdens de jaarlijkse beoordeling geen enkel effect had op de prestaties. Wat zij niet onderzochten was het effect op de motivatie. Maar de onderzoekstraditie ZDT (ZelfDeterminatieTheorie – Deci & Ryan) toonde meermaals aan, zowel bij kinderen, adolescenten als volwassenen dat een beoordeling wel degelijk de intrinsieke motivatie en de prestaties kon ondermijnen. Van de kinderen die naar de tekenacademie gingen haakte 50% af binnen het jaar nadat ‘tokens’ werden ingevoerd (lachend gezichtje of triest gezichtje). Bij de controlegroep bleef het verloop zoals voorheen. Als er geen effect is op de prestaties maar een negatief effect op de autonome motivatie, is het toch een raadsel waarom deze praktijk zo lang blijft aanslepen in bedrijven – wellicht de macht der gewoonte en/of intellectuele luiheid?

GE had overigens nog een venijnige component in zijn beoordelingssysteem: 10% van de laagst scorende medewerkers werd jaarlijks ontslagen… Het elektriciteitsbedrijf Enron ging in één opzicht nog verder en ontsloeg… jawel, jaarlijks 20% van zijn personeel. Het is mede door dit terreurbeleid (elk jaar 1 kans op 5 om ontslagen te worden als gevolg van een ‘gedwongen verdeling van scores’) dat niemand de fraude aan de hoogste regionen durfde aankaarten (de CEO van Enron, Jack Skilling, zit nog altijd een gevangenisstraf uit).

Microsoft stond er om bekend deze praktijk nog te hanteren, maar nu schaft Microsoft dit dus wereldwijd af!

Meer over dit onderwerp kan u lezen in het eerste boek van de voorzitter: ‘De Hr-ballon. 10 populaire praktijken doorprikt’.

 

Hier staat een link naar een journalistiek artikel: http://www.zdnet.com/microsoft-does-away-with-stack-ranking-7000023103/ 

Deel deze pagina

Zoek op de website

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief. Nooit commercieel, maar altijd informatief!

Evidence Based Partners (klik door)

ad ad ad ad ad ad ad ad ad ad ad