Ik heb dit nog nooit gedaan

Wanneer u voor de eerste keer zal spreken voor een publiek, is de kans groot dat u een lichte tot redelijk sterke vorm van angst ondervindt.

De angst kan als oorzaak hebben dat u de materie nog niet goed genoeg beheerst, dat u vreest dat er zich allerlei onprettige situaties zullen voordoen, maar ook het loutere feit dat er vele ogen op u gericht zijn. De gedragsbiologie verklaart dit omwille van het feit dat vele ogen die op ons gericht zijn bijna automatisch schaamte oproepen – vermoedelijk een overblijfsel van sociale correctiemechanismen (als men iemand aankeek met velen, had men wellicht iets fout gedaan).

U kan die angst vermoedelijk verminderen door een degelijke opleiding in spreken voor publiek te volgen. Uiteraard is daarom groepstraining aangewezen. Als na de groepstraining en meerdere presentaties/toespraken in publiek de angst niet afneemt, is wellicht een aanpak waarbij u uw angst leert overwinnen (met blootstellingstechnieken) aangewezen.

Ik voel mij ongemakkelijk als ik denk dat ik dat moet doen

In dit geval is een “gewone” training niet aangewezen. Ga op zoek naar een trainer die bekend is met de protocollaire behandeling van angst door middel van cognitieve gedragstherapie. Hij/zij zal met u een geleidelijke aanpak van blootstelling opstellen. Zie voor meer info bij “communicatievaardigheden: ik voel mij in bepaalde situaties geremd (ik wil assertiever worden)”.

Ik voel sterke angst wanneer ik er aan denk dat ik dat moet doen

In dit geval is een “gewone” training niet aangewezen. Ga bij sterke angst op zoek naar een psychotherapeut (!) die bekend is met de protocollaire behandeling van angst door middel van cognitieve gedragstherapie. Hij/zij zal met u een geleidelijke aanpak van blootstelling opstellen. Zie voor meer info bij “communicatievaardigheden: ik voel mij in bepaalde situaties geremd (ik wil assertiever worden)”. Ook uw huisarts kan u mogelijks doorverwijzen.

Deel deze pagina

Zoek op de website

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief. Nooit commercieel, maar altijd informatief!

Evidence Based Partners (klik door)

ad ad ad ad ad ad ad ad ad ad ad